Antifeixisme, Articles del butlletí

Primeres Jornades Antifeixistes

El passat 21 de maig, van celebrar-se les primeres Jornades Antifeixistes al Casal de Joves del poble. Era un esdeveniment que venia preparant-se abans de la pandèmia, com bé sabem, la COVID-19 va suposar un obstacle per les diferents iniciatives populars d’arreu. Finalment, aquestes han estat possible gràcies a l’autoorganització de diferents col·lectius i entitats de la Vila.

La motivació d’aquestes Jornades, sorgeix de la necessitat de donar resposta a les diferents agressions feixistes que malauradament han succeït a Sant Just els últims anys. Tot es va accentuar als voltants de l’1-O, quan les persones que ens vam organitzar per defensar el referèndum, vam començar a rebre amenaces per la nostra activitat política. Aquestes van venir seguides de l’aparició de pintades i adhesius de connotació feixista, pedrades a les cases amb estelades i finalment múltiples agressions físiques contra independentistes, antifeixistes i gent d’esquerres. Hem hagut de viure silencis incòmodes per part del govern municipal, que semblava més preocupat per la imatge del poble, i una cínica equiparació entre “dos bàndols” posant al mateix nivell agressor i agredits.

Aquestes situacions no són fruit de simples conductes individuals, el feixisme és un fenomen social i de masses, i aquest no tindria tanta força sense la connivència del poder. Recordem que hem passat per 40 anys de dictadura i la mateixa classe dominant que la sustentava, va passar d’un dia per l’altre a autoanomenar-se demòcrata conservant els seus privilegis en la falsa transició del 78.

Què podem fer per a què no es tornin a repetir aquests episodis? No hi ha altra recepta que l’organització i no cedir espais als feixistes. A Sant Just fa més falta que mai construir un moviment popular amb força per guanyar i garantir drets.

I tu, quan faràs el pas?

https://santjust.net/media/uploads/butlletins/butlleti_342.pdf