Articles del butlletí

In-seguretat

L’aparició de la COVID ha posat sobre la taula disfuncions de l’anomenat estat del benestar i la seguretat n’és un aspecte bàsic: és obligat reflexionar-hi. L’argument s’ha manipulat darrerament en pro d’interessos econòmics generalitzant un fals relat sobre les ocupacions, defensant grans tenidors d’habitatges, criminalitzant la solidaritat amb famílies sense recursos que són desnonades. Es manipula en pro d’un major control social quan es promociona l’ús de càmeres amb reconeixement facial; quan es protegeixen manifestacions de col·lectius ultradretans; quan es defensen reaccions policials sobreactuades, no es penalitza la mala praxi ni els excessos policials contra ciutadans sensesostre o col·lectius dissidents.

Sembla que l’Ajuntament necessita justificar la seva política d’augment del pressupost, la contractació de nous agents i la construcció de la nova comissaria prevista al PAM, a través d’un butlletí especial monogràfic: propaganda o informació? L’ambigüitat interessada és preocupant com demostra la poca concreció i anàlisi de les actuacions de la policia municipal, en què barregen actuacions d’àmbit sanitari, administratiu, viari, de violència masclista o assetjament escolar. Així, amb l’argument de seguretat es barregen problemes socials, de convivència, econòmics, sanitaris creant un concepte vague i presentant la funció policial com a solució per a qualsevol aspecte.

Des de la CUP pensem que Sant Just no té un problema de seguretat i ho demostra el baix índex de criminalitat. Que cal evitar la instrumentalització de la seguretat ciutadana, que l’augment de presència policial sense mesures per transformar el model imperant no és solució. Pensem que un poble segur és un poble just, cohesionat i integrador que situï les persones al centre per donar resposta a les autèntiques amenaces ambientals, alimentàries, o de salut. Cal idear polítiques alternatives que no es basin en esquemes tradicionals de presència policial i penalització amb sancions econòmiques sinó en corresponsabilitat, compromís en la reparació i sensibilitat socioeducativa. Tornem a demanar obrir debats al veïnat amb plens municipals i consultes populars per tal de repensar-la conjuntament amb la implicació de totes…