Mocions

Sant Just Desvern Antifeixista

Moció dels grups municipals CUP-AMUNT, PSC, MOVEM i ERC per declarar Sant Just Desvern municipi antifeixista.   

La proposta és aprovada per unanimitat dels disset regidors i regidores que conformen el nombre legal de membres del Ple.

Exposa el Sr. Carles Garcia, portaveu del grup municipal de CUP-AMUNT:

Atès que:

El franquisme va suposar a l’Estat espanyol una brutal pèrdua de drets i llibertats, amb la repressió i execució de milers de dissidents republicans i antifeixistes, així com lapersecució i la pressió social cap als seus familiars. Només a Catalunya, entre el 1939 i el 1980, es van obrir 81.966 processos polítics que van afectar més de 78.000 persones, de les quals 3.358 van ser executades, segons dades de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Des de llavors, han subsistit entitats, col·lectius i fins i tot partits polítics de caràcter feixista que, malgrat representar una part minoritària de la societat, incrementen progressivament la seva implantació. Acabem de veure en les recents eleccions generals que un partit com VOX, amb postulats nítidament xenòfobs, LGTBIfòbics i masclistes, ja és la tercera força política del país amb 52 diputats. Un partit que ja té 470 votants a Sant Just i que està en línia amb el revisionisme i el negacionisme promoguts per la ultradreta europea sobre la barbàrie que van representar el feixisme, el nazisme i l’holocaust.

Des de les entitats locals i l’Ajuntament de Sant Just es treballa en promoure actes en favor de la memòria històrica antifeixista i en la defensa dels valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual. Des de l’any 2005 s’ha treballat el projecte de Memòria Històrica per tal de recopilar testimonis que varen viure els horrors de la guerra i el posterior franquisme, en total prop d’un centenar de persones. Més de 150 santjustencs van passar per Camps de Concentració i Batallons de treballadors. Més de 45 santjustencs van ser processats en consells de guerra i van patir penes de privació de llibertat. Es calcula en gairebé un centenar les persones que, o bé eren naturals de Sant Just, o eren veïns de la població o hi tenien alguna relació, i van morir arran del conflicte bèl·lic 1936-39. A l’any 2006 es van homenatjar amb lliurament de diplomes els familiars dels 47 regidors dels ajuntaments republicans entre el 1931-39. L’any 2017 Sant Just s’incorpora a la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat, el 2018 té lloc la presentació del refugi antiaeri a les Escoles. Tot i així i de forma aïllada, s’han produït a Sant Just casos condemnables com recull la Cartografia de la Intolerància política que realitza l’Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics de la Generalitat. En aquesta cartografia es recullen 3 casos succeïts a Sant Just. D’altra banda i segons els comunicats de la policia, s’han registrat puntualment llançaments d’objectes i amenaces a persones que tenien al balcó banderes i altres símbols i hi ha registrada una agressió física a un ciutadà a prop del Casal de Joves.

Entenem, però, que aquesta problemàtica no se solucionarà actuant únicament des de les institucions. És necessària la implicació de tot el veïnat de Sant Just en la lluita antifeixista.

Per tot l’anterior, el Ple de l’Ajuntament proposa la declaració de Sant Just Desvern com MUNICIPI ANTIFEIXISTA en base als següents acords:

Primer – Sant Just Desvern es declara formalment municipi contra el feixisme i totes les seves expressions com poden ser la xenofòbia o l’LGTBIfòbia i es declara en favor de la convivència en la diversitat.

Segon – L’Ajuntament seguirà promovent actes en favor de la memòria històrica antifeixista de la nostra ciutat i defensant els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual.

Tercer – L’Ajuntament impulsarà el mecanisme jurídic adient per a denegar l’ús d’equipaments públics i de la via pública a col·lectius, entitats i formacions polítiques que facin enaltiment del franquisme, del nazisme o de qualsevol forma de feixisme.

Quart – L’Ajuntament seguirà netejant de la via pública i dels espais i/o equipaments de titularitat municipal de tota presència de simbologia feixista i propaganda que l’enalteixi.

Cinquè – L’Ajuntament farà tot el possible per prevenir i actuar en la identificació dels col·lectius o individus que exhibeixin simbologia feixista o franquista a l’espai públic o que facin activitats o propaganda d’activitats relacionades.

Sisè – L’Ajuntament denunciarà amb contundència i fermesa qualsevol agressió feixista que es produeixi a la ciutat. Donarà suport a les persones agredides, facilitarà els mitjans que tingui a l’abast per reparar els danys físics i morals causats a la persona agredida, i es valorarà en cada cas la possibilitat de personar-se com a acusació popular.

Setè – L’Ajuntament farà arribar aquest compromís al Consell Municipal de Solidaritat, als mitjans de comunicació locals i comarcals, a la Unitat contra el Feixisme (UCFR), a SOS Racisme, a les entitats municipalistes ACM (Associació Catalana de Municipis) i FCM (Federació Catalana de Municipis), al Consell Comarcal del Baix Llobregat, i a totes els grups amb representació al Parlament de Catalunya.

Intervenen:

El senyor Francesc Ferrer realitza un seguit de preguntes, si portar la bandera espanyola és ser feixista? dir viva Espanya és ser feixista? Perquè no fem una moció de la barbàrie comunista? Retreu que s’exposin fets del passat, perquè no s’acabaria mai. No entén molt bé el sentit de la moció, ja que considera que s’hauria de considerar Sant Just Desvern com un municipi anti qualsevol delicte i violència, un concepte més general i universal.

La senyora Anna Vilanova exposa que el seu partit dona tot el suport a la moció presentada, se n’alegren pel consens arribat en aquesta moció. Però volen afegir perquè no s’exposa a la moció presentada, per una banda, que el creixement dels moviments feixistes i antidemocràtics després del referèndum de l’1 d’octubre és una realitat i també indica que és una realitat que les actituds feixistes no són ni denunciades ni rebutjades pels poders polítics de l’Estat. La legislació espanyola dona barra lliure en l’exhibició de símbols de la dictadura, en altres països europeus realitzar actes feixistes són delicte. D’altra banda, també considera frívol i poc realista basar-se en la intolerància política que realitza la Generalitat i els comunicats policials per posar números als insults, amenaces i agressions ocorreguts a Sant Just, on es tracta de casos aïllats. És important, tal i com s’exposa a la moció que des de l’ajuntament es prenguin les mesures necessàries amb contundència per a que aquests fets no es tornin a produir.

Conclou dient que Sant Just és un poble antifeixista, però per ser-ho, les paraules i els acords, han d’anar acompanyats d’accions.

El senyor Just Fosalva en relació les paraules de la companya Anna Vilanova que atribueix el creixement del feixisme al cas català, considera que és un error perquè el feixisme no només creix aquí, sinó a nivell europeu i americà. A Sant Just si que creu que els casos dels que s’han parlat són aïllats i la prova és que les conductes ciutadanes del poble són civilitzades i la prova està amb el centre d’emergència on la ciutadania s’ha implicat.

La senyora Gina Pol, agraeix a la CUP, a MOVEM i a ERC la voluntat que s’ha tingut en consensuar un text, mostra preocupació pel grup de JUNTSxCAT, per no contestar als correus, per no presentar cap esmena i per afegir observacions. Poden traslladar les seves propostes a l’observatori que es cita per millorar eines d’observació, de conscienciació, perquè es puguin tenir ciutats com Sant Just que es declaren contra el feixisme. Creuen que mocions d’aquest tipus, ajuden a deixar clar el plantejament de lansocietat que volen tenir al seu costat.

El senyor Francesc Ferrer, manifesta que el feixisme surt quan hi ha una crisis a nivell social, quan hi ha un desequilibri, són reaccions que s’han de treballar entre tots. El senyor Carles Garcia, convida al senyor Francesc Ferrer a formular una proposta de moció amb les seves aportacions per llegir-la i votar-la amb conseqüència. Exposa que aquest país té un problema, i és que és l’únic país en tot Europa on va guanyar el feixisme. No tenen cap inconvenient perquè es victoregi el nom de qualsevol país.

Quant a les pintades, són sistemes de protestes que poden ser molestes i desagradables però d’aquests fets a pintar esvàstiques o coses que alcin el feixisme és un salt qualitatiu que ells creuen considerable.

Votació: La proposta és aprovada per unanimitat dels disset regidors i regidores que conformen el nombre legal de membres del Ple.

Ple Municipal exp. alc 2019 90

Sant Just Desvern, 28 de novembre de 2019