Articles del butlletí

Qüestionem la nova ubicació de la deixalleria

Llegim a La Vall de Verç, núm. 454 i 455, l’article d’en Daniel Cardona Pera, “…les fortes pluges de mitjans de gener (temporal Glòria , amb 164,8 l/m 2 ) i després les precipitacions del 18 al 22 d’abril (en què es van recollir 210,6 l/m 2 ) han sigut les causes de l’esclat de l’aigua a les nostres rieres…”, sota el títol “Un 2020 de primavera plujosa i sobreeiximent del que queda de les mines d’aigua”.

La nova ubicació de la deixalleria està prevista en la confluència dels carrers Ponce de León amb l’avinguda de la Riera, just al davant de la ITV i compta amb un informe (2017) favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que no preveu la declaració d’Emergència Climàtica al municipi, segons consta en la moció promoguda pel nostre grup municipal i aprovada pel Ple de l’Ajuntament (juliol 2019).

Cal tenir en compte, com ja preveu el Pla local d’adaptació al canvi climàtic (PLACC) de Sant Just Desvern (2018-2027), “Tot i no tenir dades de projeccions climàtiques que ho avalin, es preveu que la intensitat de pluja augmenti a tot Catalunya, tal com està passant en els darrers anys”. L’article d’en Cardona apunta cap a aquesta direcció. Remarquem també, que el Pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS) preveu un corredor verd que segueixi el traçat de la riera, connecti el Parc de Collserola amb el de Torreblanca i el recent aprovat Pla especial del Parc Natural de Collserola (PEPNat), en el qual es recomana evitar usos incongruents amb un parc natural i re-naturalitzar els trams de la riera. Justament el contrari del que es faria construint una deixalleria a la mateixa llera de la riera.

En aquesta línia cal recordar, que, tot i tenir part de la riera canalitzada, ens hem trobat en moltes ocasions de pluja torrencial amb problemes d’accés al Poliesportiu i també amb el pont de Can Mèlic que obstrueix el pas de l’aigua a causa de la brutícia acumulada, per la qual cosa és un perill per als vehicles que hi circulen per sobre. Aquests punts ja els hem expressat en les al·legacions i les fem públiques per reiterar la nostra petició de trobar una alternativa a la no va deixalleria, o , encara més senzill, ampliem la que ja tenim.