Articles del butlletí

Pressupostos, Clima i Futur

El Grup Municipal de la CUP va començar la legislatura el juliol passat amb una moció demanant la Declaració d’Emergència Climàtica, moció que va ser aprovada per unanimitat. Lamentablement, el govern municipal no ha tingut en compte els acords aprovats en la moció i ha fet uns pressupostos per l’any 2020 que no tenen en compte aquesta situació d’emergència. Uns pressupostos que ja tenien el suport d’unes Ordenances Fiscals (aprovades al setembre) que –en el segon municipi amb la renda més alta de Catalunya– renuncien a recaptar més impostos, tant per adaptar-se a la situació d’emergència com per compensar la creixent desigualtat del sistema econòmic. Amb aquesta renúncia, el tàndem de govern s’allunya cada vegada més de la socialdemocràcia i s’endinsa en un socio-liberalisme al que podríem treure el prefix sense que ningú s’adonés.

El disseny del pressupost es fa en base al Pla d’Actuació Municipal (PAM) tenint en compte els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 aprovada per l’ONU, però que no té en compte les diverses Declaracions d’Emergència Climàtica fetes darrerament (Ple Municipal / Parlament de Catalunya / Parlament Europeu). Per acabar d’enfonsar qualsevol expectativa d’adaptació al canvi climàtic, el Govern Municipal ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) 2018- 2024 basat parcialment en dades anacròniques (prèvies a la recessió del 2008!) i sense tenir en compte l’estat d’Emergència Climàtica.

 No pot ser que s’aprovi una moció d’emergència climàtica i simultàniament s’obviï aquest fet en tots els documents de referència que serveixen per planificar el nostre futur. Per una altra banda, malgrat l’acord in extremis del govern municipal amb ERC per avançar la construcció d’una nova escola bressol, seguim sense solució transitòria pel tancament imminent de l’escola bressol TicTac quan la moció que va aprovar el Ple al respecte apuntava la solució d’adaptar La Vagoneta per resoldre el conflicte. Més informació a l’article online.