Articles del butlletí

Okupar l’Ajuntament

Sembla que, les pròximes eleccions siguin d’aquí a un mes. Algunes formacions polítiques del nostre poble ja s’han llançat a la cursa electoral, amb presentacions de caps de llista i fins i tot han deixat anat un possible eslògan “Sant Just, un poble de somni”. Això sí, de moment no hem fet cap balanç de la feina feta, ni tampoc hem vist que hagin fet alguna autocrítica. En especial, la formació que lidera l’actual govern.

Com que ja es troba en plena cursa, pensem que ha arribat el moment de comentar que no ens agrada la seva manera de fer i actuar davant d’algunes situ- acions complicades que generen desafecció vers a la implicació política del veïnat. Recordeu que l’actual mandat va començar amb aquella frase “Menys twitter i més humanisme” i de moment això no ha estat així.

Si haguéssim llegit en el Butlletí alguns titulars com “Veïns de la Miranda i Ajuntament arriben a un acord sobre la mobilitat al barri”, “Alnus, la SEAS, veïnat i Ajuntament acorden fer un pla integral de la Vall i evitar així, la pressió urbanística”, “Entitats juvenils, col·lectius Feministes i Ajuntament impulsaran una consulta sobre el futur de Can Freixes” o “Treballadors de l’adminis- tració local formalitzen un acord amb l’Ajuntament sobre les seves tasques laborals”… i aniríem seguint. Per nosaltres, aquesta capacitat de diàleg i d’arribar acords és el tarannà que es desprèn l’humanisme.

Amb aquesta manera fer, es reforça l’empoderament del veïnat, el moviment associatiu local i es percep la política d’una manera i amb ganes de participar-hi. La veu del veïnat no només és escoltada, sinó que també se sent protagonista, ja que pot incidir a l’àmbit públic. El que està clar és que la participació veïnal ins- titucionalitzada com la que coneixem no acaba de funcionar i cal tenir en compte que tot es mou i tot és dinàmic en la vida.

Aleshores cal anar cap a espais de participació i decisió popular directa que fugin de les dinàmiques de la mera gestió municipal, ja que només així podrem avançar en veritables projectes de transformació amb l’objectiu d’incrementar la participació.

https://santjust.net/media/uploads/butlletins/Butlleti_343.pdf