Articles del butlletí

“Les arrels no neixen del ciment”

Aquest era el lema d’una de les campanyes que va impulsar l’organització juvenil independentista als inicis del 2000, en ple moment daurat en deien alguns, per denunciar una de les etapes més intenses de destrucció del territori i banalització del paisatge. Des de la nostra òptica, un trist paper jugat pels ajuntaments afavorint la redacció de plans d’ordenació urbanística expansius i al servei de les immobiliàries. Una bombolla que els hi va esclatar a molts el 2008.

Per sort, al nostre municipi, una entitat ecologista a la qual no es té massa en compte, Alnus va aconseguir mobilitzar les santjustenques per evitar la destrucció de la Vall, però això s’ha deixat de banda. Sembla que la feina feta de formigueta, però efectiva no surt massa sovint en aquest Butlletí Municipal. En aquella manifestació històrica, es va demostrar el poder que té gent quan té clar quin és el seu objectiu. Per cert, enguany han fet 25 anys d’ençà de la seva fundació.

Ara bé, la Vall no està salvada del tot: hi ha una lletra petita, que no vam saber llegir en el seu moment, per això enguany s’han liquidat els garrofers que teníem al costat de Can Mèlic, per fer habitatges de luxe. Possiblement, ens haurem de mobilitzar de nou.

Ni de la crisi del 2008, ni de la covid-19, no se n’ha tret cap lliçó, com tampoc se n’aprendrà de l’onada de calor que patim a causa del canvi climàtic. Aquest Ajuntament com molts altres de comarca, governats pel mateix partit, s’han entestat en què cal continuar creixent i volen culminar allò que no van poder abans de la crisi del totxo.

Mentre nosaltres ens hem oposat sempre aquest model de creixement des que vam entrar a l’Ajuntament, ara que venen eleccions algunes formacions de l’oposició ho estan denunciant, plantejant problemes de mobilitat. Ara bé, no es tracta només de mobilitat, es tracta del model de poble. Es tracta, entre altres qüestions, si volem un poble dormitori o un poble actiu on el veïnat estigui realment arrelat. Un poble on els joves no hagin d’abandonar-lo, com ja passa ara, perquè no poden pagar un lloguer… Així i tot, benvingudes les complicitats. Això vol dir que anem pel bon camí per assolir aquella idea poble que anhelem amb un veïnat compromès, solidari i mobilitzat.

https://santjust.net/media/uploads/butlletins/butlleti_344.pdf