Articles del butlletí

Informació, debat i participació en els mitjans de comunicación públics

Amb la idea d’omplir de contingut aquests conceptes ens va motivar la presentació de la moció “Per garantir la pluralitat i la independència als mitjans de comunicació local del poble” al darrer Ple conjuntament amb ERC i AR. Res a veure amb el debat que va generar la seva aprovació entre els diferents regidors i regidores sobre la pugna de quotes de visibilitat als mitjans pú- blics. Cal remarcar que l’esperit de la moció no va per aquest camí, ni de bon tros. Ho volem deixar molt clar abans de concretar el Reglament que posarà les bases per desplegar la moció que, per cert, va ser aprovada per unanimitat.

També remarquem que l’Ajuntament ja comptava amb un “ens” semblant al que es proposa a la moció, en aquell moment només pel cas de Ràdio Desvern, que era el Patronat de Cultura (parlem de l’any 1984), on érem representats els partits, entitats i professionals. Anys de la creació de les primeres ràdios municipals arreu del país en paral·lel, i, íntimament associades, al de la recuperació dels ajuntaments democràtics després de la Dictadura. Patronat que va desaparèixer amb el nou govern sorgit de les eleccions de 1991. Fet que no es va entendre en aquell moment . I que al cap dels anys ningú no s’hagi plantejat la seva recuperació fins a la presentació d’aquesta moció, tampoc no s’entén.

I més, si tenim en compte que des de fa uns anys, al web de l’Ajuntament, s’hi recull “El decàleg de bones pràctiques de la Comunicació Local Pública, una eina per a la democràcia participativa”, redactat per la Facultat de Comunicació de la UAB. Decàleg que no veiem implementat totalment als mitjans de comunicació pú- blics del nostre poble.

Molts municipis ja compten amb un Reglament semblant al que proposa la moció i fins i tot s’han adaptat amb la proliferació de nous mitjans sorgits amb les noves tecnologies de la informació.

Ara el que cal és posar fil a l’agulla per desplegar la moció amb la configuració d’un “ens” format per regi- dors i regidores, entitats, veïnat i periodistes amb l’ob- jectiu que els mitjans de comunicació públics de Sant Just esdevinguin un referent pel que fa a difusió de la informació, per fomentar el debat i promoure la parti- cipació del veïnat.

https://santjust.net/media/uploads/butlletins/butlleti_346.pdf