Articles del butlletí

Hi Som perquè hi vau SER

Coincidint amb l’any Cardona, diverses poblacions del país faran actes commemorant el 80è aniversari de la mort d’en Daniel Cardona. La CUP Sant Just ha organitzat un acte per retre homenatge a tres veïns del poble ja desapareguts, Jordi Pérez i Conill, David Sabaté Isern i Santi Solano Sabadell, per l’empremta que han deixat i per la seva generositat en la lluita per recuperar les llibertats nacionals i socials al si de l’independentisme combatiu. Enllaçant des de la lluita dels anys 20 i 30 del segle passat de Nosaltres Sols!, passant pel Front Nacional de Catalunya, els anys foscos de la dictadura, l’anomenada “transició democràtica”, i fins a l’actualitat, tenint en compte l’1 d’Octubre i la constitució de la CUP i Arran.

L’objectiu de l’homenatge és definir aquest fil roig, sota la idea que hi som perquè algú ens ha precedit. A la dècada dels 70, en Jordi Pérez va impulsar les Joventuts Revolucionàries Catalanes (JRC) i el Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) al poble, amb una colla de joves, entre ells en David Sabaté. Més tard, en David va ser un dels fundadors de les JSAN. A l’entorn es movien persones amb sensibilitat pel poble i pel país, com en Santi Solano, sensibilitat que el va portar a participar activament tant en la vida cultural amb Xibeques i el Correllengua com en la vida política amb la preparació de l’1 d’Octubre i l’AL de la CUP. Els 70 i 80 van ser anys de lluita, complicitats i solidaritat. Una alenada d’aire fresc encisadora que ens transportava a la llibertat per gaudir-la sense por. A les primeres eleccions després de la dictadura, l’Antonet Malaret, del FNC, va ser investit alcalde. L’any 1983, es configurava la primera candidatura de caire popular, l’Esquerra Nacionalista Desvern, on coincidien veïns de diverses procedències, principalment del PSAN i del FNC. En aquest marc, els retrem homenatge el proper 11 de març al matí a la Sala del Cinquantenari de l’Ateneu.

L’acte comptarà amb la participació de Fermí Rubiralta, historiador i biògraf d’en Daniel, i d’Albert Botran, historiador i veí de Molins de Rei. També comptarem amb la presència de Roger Cònsul i Marcel Casellas.

Us esperem!

El Butlletí número 349 Març 2023