Articles del butlletí

Els veïns opinen, l’Ajuntament decideix

INSISTIM, el Reglament Orgànic Municipal (ROM) recull, dins dels principis que han de regir el govern, la responsabilitat de facilitar la participació veïnal en la vida del municipi. Una mostra, en podia haver estat el procés participatiu sobre els usos de la plaça de la Pau: una altra oportunitat perduda. L’Ajuntament subcontracta una empresa privada per motius pandèmics. L’empresa externa, però, no ha fet cap acció que no hagués pogut organitzar l’Ajuntament: consulta en línia , gimcana amb dibuixos, cartolines i papers de colors i dues reunions amb el grup impulsor.

Una revisió dels documents de les conclusions ens fa veure que no hi ha hagut implicació de joves i adolescents; l’Ajuntament ha tirat pel dret_ en lloc de buscar altres formes d’aconseguir l’opinió dels més joves. Tampoc s’ha fet públic el cost d’aquest servei: la transparència altre cop absent. Hom esperaria una darrera reunió amb el grup impulsor_ per posar en comú i debatre els resultats de les enquestes i fer una proposta sobre els canvis que volen els veïns, però sembla que ja s’ha pres una decisió. Ho sabem en veu de l’alcalde a través del programa Panorama Municipal d’onze de març: un cop més, comunicació o propaganda?

Tampoc no queda clar quins són els canvis que es duran a terme, més enllà de la il·luminació, actualitzar els jocs infantils i fer alguns canvis a les pistes d’esports: accions que impliquen manteniment estrictament necessari. Malgrat les queixes d’alguns dels participants del grup impulsor, es considera finalitzat amb èxit. Les xarxes anuncien la nova plaça de la Pau com «un espai inter-generacional, vital i dinàmic, visible i accessible, polivalent i amb identitat pròpia», exactament com ara. Aquest projecte l’executarà l’AMB amb un pressupost de 350.000 €, que farà el seu informe executiu: la burocràcia es posa en marxa, i això fa que les modificacions no es realitzaran fins d’aquí a dos anys: l’any 2023, any d’eleccions.

Considerem que tot aquest procés dut a terme durant 4 mesos queda molt lluny de ser participatiu. Més aviat, una manipulació barroera del que ha de ser incorporar l’opinió dels veïns en la presa de decisions. Decidiu vosaltres mateixos.