Ara que arriba la recta final de la legislatura, és moment per recordar què prometia el govern al pla d’acció municipal (PAM) elaborat el 2019. Observem com a la primera plana, es planteja seguir els objectius de “l’agenda 2030” dictats per l’Assemblea General de l’ONU.
Uns quants d’aquests propòsits, i dels quals el govern n’ha fet força propaganda, són els de combatre el canvi climàtic. Aquest fenomen que ara està a l’ordre del dia no és especialment nou. Fa uns 200 anys un senyor alemany amb barba, el qual bona part de l’esquerra té oblidat o hauria de treure la pols als seus llibres, ja escrivia que el capitalisme, tendeix a destruir les seves dues fonts de riquesa: els éssers humans i la natura. Les declaracions de les institucions mundials “per salvar el planeta”, venen més motivades per la caiguda i rendibilitat de les inversions en l’extracció del petroli que per una sobtada consciència ecologista que ha despertat, després d’anys d’ignorar l’advertència de científics i militants en defensa de la terra.
És així com dins d’aquests “objectius 2030” trobem la mare dels ous de la qüestió: assegurar el creixement econòmic “sostenible”, el que en termes físics ve a ser un impossible. El sistema de producció en què ens trobem es basa en l’acumulació i multiplicació del capital, és per això, que per mesurar l’estat de l’economia, s’utilitza de referència el creixement del 2% del PIB anual, en altres paraules, perquè el sistema “avanci” cada any hem d’augmentar el consum de materials, recursos i energia. Això sumat al fet que els recursos al nostre planeta són finits, i les fonts d’energia no renovables s’estan esgotant, l’equació es resol fàcilment i el resultat no és positiu, sense treure complexitat al tema. Així doncs, la “transició verda” que ens proposen les elits mundials, es podrà pintar del color que vulguin que els mals es queden. De res servirà demanar a la gent que redueixi el consum de calefacció, com va fer Pedro Sánchez, instal·lar fotolineres i plaques solars, si no canviem el mode de producció i el seu creixement. Dit d’una altra manera, les males herbes s’han d’arrencar d’arrel, i dubteu de totes les organitzacions que suggereixin solucions màgiques o decrets llei.
Des de la CUP tenim clar que només una planificació econòmica, posant la producció al servei de les necessitats de les persones i respectant els límits biofísics, podrem aconseguir aturar el canvi climàtic. I això sí que depèn de l’acció de tots nosaltres, tampoc estem inventant res nou, us estem parlant del Socialisme, aquesta és la transició que necessitem.
https://santjust.net/media/uploads/butlletins/Butlleti_345.pdf